Barlangok > Természet - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Barlangok > 15 weboldal. Kategória leírása: Ismertebb hazai barlangok, barlangrendszerek bemutatása.
Szponzorált linkek
Csodabogyós-barlang
http://www.csodabogyos.hu/

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja.

Csodabogyós-barlang
Barlangfürdő
http://www.barlangfurdo.hu/

A Barlangfürdő**** területének déli oldalán kerül elhelyezésre a 271 m2 - es Tavi-fürdő, mely az 1930-as években épült (Szeghalmi Bálint) és az 1960-as években lebontott tavi-fürdő rekonstrukciójával a korábbi tapolcai hangulatot idézi fel, a 201 m2 vízfelületű melegvizes pezsgőfürdővel, mely felett 22 db, összesen 44 fő kapacitású kabin kerül megvalósításra.

Barlangfürdő
Anna-barlang
http://www.fsz.bme.hu/mtsz/barlang/4TINFO/mo/anna.htm

A vízesés mellett található Anna /Petőfi-, Forrás/-barlang . Üregeinek javát 1833-ban Stark András bányász vezetésével találták meg, amikor a hámori vasverők /hámorok/ folyamatosabb működtetése érdekében az itt fakadó bővizű források jobb hasznosíthatósága céljából tárót hajtottak az édesvízi mészkőbe.

Anna-barlang
Cseppkőbarlang | Abaliget.hu
http://www.abaliget.hu/drupal/?q=node/14

A kagylós mészkőben kialakult cseppkőbarlang a Dél-Dunántúl leghosszabb patakos barlangja. A barlang a Katya-patak forrása.

Cseppkőbarlang | Abaliget.hu
Lóczy-barlang
http://www.fsz.bme.hu/mtsz/barlang/4tinfo/mo/loczy.htm

Balatonfüred határában a Tamás-hegy alján inkább csak fekvésének és kiépítettségének köszönheti ismertségét Magyarország legkisebb, idegenforgalom számára megnyitott barlangja.

Lóczy-barlang
Solymari Ordog-lyuk
http://mek.niif.hu/00500/00575/html/mojelent/budaihsg/solymari/szoveg.htm

A solymári Ördög-lyuk nevét sajnos az egész ország ismerheti, mert hosszú, labirintusos járataiban tévedt el eddig a legtöbb kalandvágyó, barlangot felfedezni kívánó "kutató". A Nagykovácsi és Solymár között húzódó Zsíros-hegy oldalában, ma már közvetlenül a nagy fejlődésnek indult Solymár szélén, az elhagyott mészkőbánya felső peremén nyílik a főbejárata. Az oldalban több "hivatalos" kijárata és - sajnos - számos, időről időre titokban megbontott egyéb felszínre nyíló bejárata van, amelyeken át minden lezárás ellenére lejutnak a barlang későbbi foglyai

Solymari Ordog-lyuk
Baradla-barlang
http://www.utazzitthon.hu/aggtelek_baradla-barlang.html

A karsztvidék legkedveltebb látványossága a Baradla-barlang, mely nemcsak a térségnek, de hazánknak is legkiemelkedõbb barlangtani értéke. Legrégebben ismert, természetes bejárata Aggtelek mellett található.

Baradla-barlang
Hajnóczy-barlang
http://mek.niif.hu/00500/00575/html/mojelent/bukk/hajnoczy/szoveg.htm

Az odor-vári Hajnóczy-barlangot olyan alföldi gyerekek fedezték fel, akik azelőtt talán még barlangot sem láttak. A tiszaföldvári Hajnóczy Gimnázium tanulói ugyanis évek óta tábort vertek az Odor-vár tövében, s ismerkedtek a környék növény- és állatvilágával, régészkedtek, forrásokat figyeltek, s ellátogattak a hegy oldalában nyíló, már régóta ismert Odor-vári-cseppkőbarlangba.

Hajnóczy-barlang
Tapolcai-tavasbarlang
http://mek.niif.hu/00500/00575/html/vizalatt/tapolcai/szoveg.htm

Tapolca és a tavasbarlang ma már elválaszthatatlanok egymástól. Pedig a barlang története nem tekint vissza hosszú múltra. Valószínűleg 1902. januárjában kezdett kutat ásni

Tapolcai-tavasbarlang
Szelim-barlang
http://www.utazni.info/Szelim-barlang

Tatabánya fölött a Kő-hegy oldalában található a Szelim-barlang, mely egy 45 méter hosszú lyuk a hegy oldalában.

Szelim-barlang
István-barlang
http://www.fsz.bme.hu/mtsz/barlang/4TINFO/mo/bukk/istvan.htm

Lillafüred számos nevezetessége közé tartozik a kiépített és idegenforgalomnak megnyitott István-cseppkőbarlang is, amely - hasonlóan a balatonfüredi Lóczy-barlanghoz - nem méretei vagy különleges képződményei miatt, hanem helyzeténél fogva vált híressé. A Lillafüred mellett elvezető egri műút felett magasodó hegyoldalban több kisebb-nagyobb üreget ismerünk, s a későbbi István-barlangot is csak mint "Kutya-barlangot" tartották számon. A hagyományok szerint a lillafüredi Kálvária-kápolna fölött nyíló lyuk akkor vált közismertté, amikor véletlenül beleesett egy kutya, s napokig tartó ugatására felfigyeltek a helyi lakosok. Végül is két vállalkozó szellemű fiatalember kötélen leereszkedett, s kimentette.

István-barlang
Gyurkó-lápai-barlang
http://www.fsz.bme.hu/mtsz/barlang/4TINFO/MO/bukk/gyurko.htm

A Barátság-kerttől északra kb. 1 km-re található, a Harica-patak völgye bevágódásának szélén, a Kis-fennsík északi peremén nyílik. Nevét a Harica-völgy mellékvölgyéről (Gyurkó-lápa) kapta, melynek szinonim elnevezése Örvény-lápa.

Gyurkó-lápai-barlang
Magyarországi barlangok listája
http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarországi_barlangok_listája

Ez a lista az ismert magyarországi barlangokat tartalmazza.

Magyarországi barlangok listája
A Sátorkőpusztai-barlang
http://bebte.hu/barlangkutato-es-termeszetvedelmi-egyes%C3%BClet/satorkopusz ...

A Dorog és Esztergom között fekvő Nagy-Strázsa-hegyben (Pilis hegység) keletkezett, 253 m tszf-i magasságban nyíló Sátorkőpusztai-barlangot csak a második világháborút követő évtizedekben nyitották meg a nagyközönség számára, és akkor kezdték meg tudományos feldolgozását is.

A Sátorkőpusztai-barlang
Martonházi-aragonitbarlang
http://hu.wikipedia.org/wiki/Martonházi-aragonitbarlang

A Martonházi-aragonitbarlang, amely az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai részeként a Világörökség része, a világ három látogatható aragonitbarlangjának egyike.

Martonházi-aragonitbarlang
Hirdetések
Oldal leírása
termeszet.wyw.hu: Természet katalógus, természetvédelem, környezetvédelem: Zöld mozgalom, védett állatok és növények, természeti erők, katasztrófák. Nemzeti parkok, botanikus kertek és tájvédelmi körzetek.
Gyűjteményünkben 374 válogatott természet témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez

Aktív linkek: 374 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 13448